Covid en de VRT – Waarom worden deze vragen niet gesteld?

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op door .
Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2823
   Ananta Roosens
   Bijdrager

   open brief van Joris De Draeck. (origineel artikel op facebook, 31 juli 2020)

   Beste ombudsman,
   Geachte Heer Tim Pauwels,
   Redactie voor VRT NWS,

   De laatste maanden Covid-nieuws deed hoe langer, hoe meer de vraag rijzen wat het nut is van een redactie. Hoevelen zitten er op het Covid-dossier?
   Ik vraag me af of jullie de Code van de Raad voor de Journalistiek nog wel kennen die duidelijk bepaalt dat nieuwsitems “objectief” moeten zijn en “alle kanten moeten brengen”. Dat gebeurt niet.
   Enkele voorbeelden.
   Tientallen TOPwetenschappers wereldwijd melden reeds dat Covid niet zo schadelijk is. Zonder te zeggen dat ze daarom gelijk hebben, vraag ik me wél af waarom die vragen nooit gesteld worden aan onze “experts” en waarom ze nooit uitgenodigd werden in de studio.
   Tientallen studies toonden reeds aan dat maskers niet werken om de verspreiding van dit soort ziekte tegen te gaan. Hoe komt het dat blijkbaar NIEMAND op de redactie die studies doorneemt en er over bericht? Mogen ze dat niet? Waarom stellen de ankers geen vragen aan onze “experten”?
   Menig wetenschapper vertelt dat het ontwikkelen van een vaccin voor dit soort ziekte nagenoeg tot volledig onmogelijk is. Dezelfde vraag blijft.
   Vele wetenschappers vertellen dat het volledig normaal is dat anti-lichaam-“immuniteit” af neemt; dat dat logisch is; dat men zich er geen zorgen om moet maken. Ze gaan verder met het melden dat T-Cell immuniteit véél en véél belangrijker is en dat een groot deel van de bevolking dat op DIT moment al heeft (tot 80% van de bevolking volgens één van die studies). Waar blijven de kritische vragen van de “Vierde Macht” daarover?
   Volgens heel wat onderzoeken in allerlei landen ligt de IFR in lijn met een seizoensgriep. Het zijn moeilijke en lastige studies, maar indien er rijzende consensus is, begint die vraag zich hoe langer, hoe meer op te dringen. Waar is dat standpunt in Terzake, De Afspraak, Het Nieuws?!
   We hebben het gedurende enkele weken in april gehad over “oversterfte”. Het getal dat ons rond de oren werd gesmeten was “80% meer” dan het vijfjarig gemiddelde. Indien we de sterftecijfers bekijken van het jaar 2020 tov de 3 andere ergste sinds 2009 dan zitten we aan niet eens 6% oversterfte. De laatste 2 maanden meer dan 6% ONDERsterfte; de laatste vier weken zelfs aan bijna 8% ONDERsterfte tov diezelfde jaren. Noteer dat de aprilcijfers vooral in de WZCs voorkwamen en dat de Vlaamse Ombudsdienst meldde dat de medewerkers daar zagen hoe de ouderen “verwelkten als bloemen” (jullie berichtgeving!). Er zijn véél Covid-symptomen, maar dit is er niet één van. Ze werden nochtans allen meegeteld als “covid-dode”.

   Algemene Mortaliteit in België per week. Week 1 tem 29. 2020 vergeleken met de drie meest dodelijke jaren sinds 2009: 2013, 2015 en 2018. (Bron: statbel.fgov.be)
   Indien een meisje van 18 geamputeerd wordt omwille van een bloedklonter nadat ze aan een ECMO-toestel lag, dan is dat géén covid-amputatie, maar één ten gevolge van de behandeling. ECMO heeft als neveneffect dat het bloedklonters kan creëren! Waar is die insteek in jullie berichtgeving?
   Indien een kind van 3 sterft dat meerdere andere ziektes had, dan stierf ze daaraan. Of, is ze écht het allereerste kind ooit dat aan een “banale” ziekte sterft. Zijn er vorig jaar geen 3-jarigen gestorven? Kwam dat in het nieuws? Waar is die insteek? Waar is die duiding?
   Oxfam waarschuwde dat er een half MILJARD de armoede in gekegeld zullen worden ten gevolge van de maatregelen. Hoeveel doden komen daaruit voort? Zijn de maatregelen dan niet erger dan de ziekte?
   Het VK bestelde een studie om te peilen welk gevolg dat de lockdown zou hebben. Ze kwamen tot het besluit dat er in het VK alleen 160.000 man zou sterven ten gevolge van de maatregelen. NIET door covid dus. Waar blijven die vragen?!?!
   In de VS alleen sterven er jaarlijks 160.000 aan vereenzaming. Nochtans vroegen we iedereen dat belachelijke “blijf in uw kot”-gedoe. Dat heeft als resultaat nog meer vereenzaming. Waar blijft de kritiek op de lockdown of ten minste een debat over?!
   Een vaccin ontwikkelen duurt 10 jaar. We moeten nu geloven dat dat kan in minder dan één; voor een soort ziekte waarvoor er nooit een vaccin gecreëerd kon worden (SARS heeft het nog niet); zónder een onafhankelijke studie van de effecten op langere termijn. Voor een ziekte waarvan de HIT al bereikt is (of bijna) en waarvoor tot 80% van de bevolking reeds T-Cell immuniteit zou hebben. Waar blijft die insteek? Waar is ze?!
   Waarvoor worden jullie betaald in godsname?! Jullie lijken een kritiekloze spreekbuis voor personen die tewerkgesteld worden door de farmacie; die niet onbesproken zijn in belangenvermengingsverhalen; die in pro-vaccinatie-groepen zetelen. Waar is dat tegengas? Waar zijn de scherpe vragen? Waar is de andere kant van het verhaal? Ik sprak al met journalisten van de VRT die me trots vertelden dat zij “de feiten brengen”. Ik maakte hen duidelijk dat dat niet zo was; dat ze een interpretatie van de feiten brachten. Daar gingen ze akkoord mee.
   Maar hoe kan je zelfs maar een goede interpretatie brengen indien je een hele massa aan kennis en informatie gewoonweg links laat liggen?! Het is onmogelijk.
   Graag publiek antwoord! Hoewel ik vermoed dat het opnieuw uiterst ontwijkend zal zijn; dat “vals nieuws” en “desinformatie” er in gebruikt zal worden om TOCH maar niet die andere kant wat verder uit te pluizen. Dat zou me terug bij het begin brengen: wat is het nut van een redactie, zelfs van de Vierde Macht als geheel indien elke andere, dissidente stem geen platform krijgt.
   Met vriendelijke groet,
   Joris De Draeck
   PS: bronnen voor alle bovenstaande vragen en opmerkingen, kan ik geven op eenvoudige vraag.
   Update 31/07/2020: Grafiek toegevoegd in origineel artikel (facebook). Update van de percentages in de paragraaf ervoor om rekening te houden met de nieuwe cijfers van week 29, 2020.

   “Joris is onafhankelijk journalist die zich specialiseert in grote, internationale gebeurtenissen. Hij zoekt steeds of er geen andere kant aan de verhaallijn bestaat. Publiceert op global research.ca, sott.net, off-guardian.org of op zijn eigen blog planetnews.eu”
   Twitter: jdedraeck

  • #2825
   Pieter • Spiritoo
   Sleutelbeheerder

   Die Twitter-account schijnt niet te kloppen. Of hebben ze hem al in de kiem gesmoord? 😉

  • #2839
   Odette Deryk
   Bijdrager

   Ik vind het een schitterend artikel. Blijkbaar mogen er geen kritische vragen gesteld worden en worden alle artikels die niet in de lijn van de huidige visie liggen gewoon verwijderd. Moeten we dat blijven aanvaarden ? Waar zijn de andere kritische journalisten ? Waar zijn de kritische burgers ?

   • #2840
    Pieter • Spiritoo
    Sleutelbeheerder

    Er zijn wel een aantal kritische journalisten en kritische burgers, maar die komen uitsluitend aan bod in alternatieve media. De mainstream-media noemen hen “ontkenners” of noemen hen gewoon niet. De meeste mensen kijken enkel naar die mainstream media en weten dus van niks.
    Daarom vind ik het zo belangrijk dat er alternatieven zijn, zoals ook Spiritoo.
    Bedankt voor je reactie.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

LOG IN OP UW ACCOUNT MAAK NIEUWE ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
GEGEVENS VERGETEN?
×

Ga omhoog