Datum/Tijd
Date(s) - 29/04/2018
10:00 - 16:00

Locatie
Kasteel de Maurissens

Website

Categorie√ęn


Jij stress?¬†Ja,¬†eigenlijk wel… Je bent soms snel ge√Įrriteerd of hebt vage lichamelijke klachten. Heel wat stress voelen we pas later, nadat het zich heeft vastgezet in ons gedrag of in ons lichaam.

Het is mogelijk én belangrijk om jezelf snel te kunnen ontstressen. Want zodra we in stress zijn, werken onze hersenen niet goed meer. Dan zijn we niet meer productief, maken we fouten en zijn we minder bereikbaar voor de mensen om ons heen.

We merken onze automatische stressreacties soms amper op en ervaren het pas als een probleem wanneer de stress te hoog oploopt. Zo ver hoeven we het niet te laten komen!

‚ÄúIk heb geen tijd en geen zin om uren te mediteren of relaxerende oefeningen te doen.¬†Doe mij maar ‚ÄėHet ABC van ontstressen‚Äô, dat is lekker productief.¬†Na een paar minuten ben ik van mijn stress af! Als ik merk dat ik vast geraak in een of andere situatie of me irriteer aan iemand, doe ik ‚ÄėHet ABC‚Äô. Dan ben ik binnen de kortste keren helemaal OK en ga ik rustig verder met waar ik mee bezig was.‚Ä̬†‚Äď Reactie van een deelnemer

Wat gebeurt er in de hersenen bij stress?¬†E√©n hersenhelft geraakt overactief, de andere te weinig. Is onze rationele kant overactief, dan hebben we geen voeling meer met wat we zeggen en doen en met hoe dingen bij de ander overkomen. Is onze emotionele kant overactief, dan kunnen we ons niet meer concentreren en hebben we moeite om dingen te onthouden. We zijn dan overgevoelig en ge√Įrriteerd. Wanneer er een conflict is tussen beide hersenhelften, verstarren we. Het is dan alsof de wereld aan ons voorbij gaat, buiten ons om draait. Dit zijn stressreacties, die in de ‚Äėvechten‚Äô, ‚Äėvluchten‚Äô of ‚Äėverstarren‚Äô worden genoemd.

Laat ons eens bekijken hoe we stress kunnen herkennen.

Bij rationele stress willen we bewijzen dat wij het juist hebben en de ander fout. We verwijten en gebruiken veel woorden om onze uitleg te doen. We houden een lang betoog tegen of over de ander. Vaak stellen we ons zowel letterlijk als figuurlijk boven de ander en is onze lichaamstaal vernederend. ‚ÄėRationele stress‚Äô kan leiden tot revanche nemen, iemand een hak zetten of pestgedrag vertonen. Wanneer we in een voortdurende rationele stress zitten, worden we cynisch of sarcastisch.

Doen we¬†emotionele stress, dan worden ‚Äėkleinigheden‚Äô emotioneel uitvergroot. We voelen ons tekort gedaan of machteloos om iets te ondernemen, we ervaren onszelf als slachtoffer van de situatie. Wanneer we overgevoelig stressen, kunnen we ons moeilijk concentreren. We zijn dan voortdurend bezig met de situatie waaronder we lijden. Ons blikveld wordt zo vernauwd dat √©√©n situatie ons hele leven lijkt te beheersen.

Wanneer ons brein bij stress in conflict geraakt, dan verstarren we. Dat merken we vooral lichamelijk: we zijn moe, krijgen maag-, buik-, rug- of hoofdpijn, we haken af, hebben geen interesse meer, of gaan onderuit in burn-out of depressie.

Het is duidelijk: we stressen veel vaker dan we bewust beseffen.

Wat er gebeurt bij stress, is dat er tussen de verschillende delen van de hersenen minder verbindingen gemaakt worden. Daardoor werken onze hersenen minder goed en vertonen we stressreacties. Het is dus belangrijk om die verbindingen zo snel mogelijk te herstellen. En dat is mogelijk!

Doe jezelf een fijn cadeau en leer op zondag 29 april hoe jezelf te ontstressen in minder dan 5 minuten!

Welkom vanaf 9.30 u., start om 10.00 u. tot 16 u.

Programma van de workshop ontstressen:

‘Het ABC van ontstressen‚Äô leren in de snelste versie

Het verschil tussen een verbonden brein en een brein in stress:

       Hoe de hersenen normaal samenwerken (verbonden brein)

       Hoe de hersenen in stress gaan

       Stressreacties verkennen: wat doen we?

       Wat er in hersenen gebeurt tijdens stressreacties

Het bewustzijn en het onderbewuste

       Eigenschappen en werking van het bewuste en het onderbewuste

       Wat gebeurt er bij stress?

Hoe hef je de stresstoestand in de hersenen op?

       Contact leren maken met je onderbewuste impulsen

       Leren testen of het brein in stress is of in verbonden toestand

¬†¬†¬†¬†¬†¬† ‚ÄėHet ABC van ontstressen‚Äô leren waarbij we zelf kunnen testen wat er in ons brein gebeurt

Breng gerust nog mensen mee en schrijf hen indien mogelijk ook even in.

Praktisch:

Voor deze introductiedag ontstressen kan je intekenen voor een vegetarische broodjesmaaltijd met soep aan 10 euro per persoon. Indien je dit wenst, neem dan vòòr 25 april contact op met ingridklabbers57@hotmail.com. Gluten- en/of lactosevrij bestellen kan.

Je kan ook zelf je lunchpakket meebrengen.


LOG IN OP UW ACCOUNT MAAK NIEUWE ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
√ó

 
√ó
GEGEVENS VERGETEN?
√ó

Ga omhoog