Communicatie essentieel in alle relaties?

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op door .
Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #743
   Pieter • Spiritoo
   Sleutelbeheerder

   Zowel partnerrelaties als vriendenrelaties en zelfs algemene, maatschappelijke en zakelijke relaties hebben m.i. absoluut nood aan communicatie. Zeker in geval van een conflict.
   Dikwijls gaan mensen blijkbaar “dichtslaan”, meestal omdat ze vrezen voor negatieve reacties. Als de opgekropte onvrede zich dan gaat opstapelen, kan uiteindelijk een onvermijdelijke “uitbarsting” volgen. Zelfs als men vreest voor negatieve reacties denk ik dat het nog altijd beter is om toch te communiceren op één of andere manier.
   Die “uitbarsting” is voor de ander immers een komplete verrassing, want die wist allicht van niks en beide partijen zijn het slachtoffer van deze kink in de kabel. Soms ook nog andere betrokkenen. Dit kan een breuk meebrengen in de relatie, vooral als men op dat moment alle communicatie blijft blokkeren. We kunnen zelfs de vraag stellen of het wel “netjes” is om de ander de communicatie te ontzeggen ook al kost het moeite, want die ander heeft vele vragen, kan eventueel een onnodig schuldgevoel krijgen en kan zich niet verdedigen of zijn/haar handelswijze uitleggen. We mogen ook niet teveel eisen dat de ander zomaar allerlei zaken wel aanvoelt terwijl de verbale communicatie het verzwijgt of zelfs het tegendeel aangeeft, want mensen zijn zo verschillend dat dit voor de ander dikwijls moeilijk is in te schatten.
   Hoewel het volgens mij de verantwoordelijkheid is van iedereen in elke relatie, om de communicatie zoveel mogelijk open te houden, zie ik het toch dikwijls gebeuren dat er van één kant een volledige blokkering komt. Spijtig, en hoe korter die is hoe beter.
   Ik heb het meermaals meegemaakt dat men in een conflict eerst niet wil praten en als men het uiteindelijk toch uitpraat, er een grote opluchting en geluksgevoel volgt en wederzijdse genegenheid of liefde daardoor verdiept.
   Komt dit iemand bekend voor?
   Ook bij internationale conflicten gaat het zo. Zonder wederzijds begrip gaan we de wereld niet redden.
   Wat denk jij?

  • #767
   Susan
   Bijdrager

   JA, helemaal eens met wat je zegt ! En mijn ervaring (vaak)is dat communicatie, op welke wijze dan ook, veelal tekort schiet aan duidelijkheid ! Essentieel is dat we eerst met open hart en “mind’ naar elkaar moeten luisteren, met werkelijke interesse naar wat een ander te zeggen heeft ! En dat is alleen mogelijk als we onze eigen gedachten even “legen” van speculatie, verwachtingen, kortom “geconditioneerde patronen” van denken = ruimte scheppen voor wat een ander voelt, ervaart, wil delen/zeggen, zonder dat te be-/veroordelen! Dat is, in mijn visie, de enige en beste manier om elkaar te “verstaan”, c.q. basis voor goede, eerlijke communikatie.
   Ben net half uur geleden lid geworden van deze site en kijk uit naar ont-dekking van alles wat het te bieden heeft. Wens iedereen een fijn weekend, Salut Susan

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

LOG IN OP UW ACCOUNT MAAK NIEUWE ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
GEGEVENS VERGETEN?
×

Ga omhoog